Collectiviteitskorting op basiszorgverzekering per 2023 geschrapt

0
328
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Minister voor Medische zorg Tamara van Ark heeft in antwoord op de Kamervragen laten weten dat er een eind komt aan de collectiviteitskorting op de basisverzekering. Hoofdreden hiervoor is de kruissubsidiëring die de huidige regeling met zich mee brengt. 

Kruissubsidiëring

Doordat zorgverzekeraars door zorgafspraken voor specifieke groepen kosten zouden kunnen besparen, zouden collectief verzekerden een korting ontvangen op hun premie. Althans, dat was de bedoeling. In de praktijk bleek echter dat de korting voor mensen met een collectieve verzekering eigenlijk uit de portemonnee van individueel verzekerden komt. Dat komt omdat verzekeraars de premie voor iedereen verhogen en collectief verzekerden deze verhoging vervolgens terugkrijgen in de vorm van korting.

Daarnaast betalen collectief verzekerden met een relatief lage collectiviteitskorting mee aan de hoge kortingen van andere collectief verzekerden. Een onwenselijke situatie en voor minister Van Ark reden genoeg om de collectiviteitskorting af te schaffen. Naar verwachting zal deze afschaffing pas in 2023 plaatsvinden.