Tijdens onze vakantie had onze vlucht vertraging. Kan ik hiervoor een claim indienen?

0
2050
claim
⏰ Leestijd: 2 minuten

Jos van der Vlugt: “Zelf een claim indienen voor een vertraagde vlucht is voor de meeste mensen veel gedoe. Toch kan het zijn dat u in aanmerking komt voor compensatie als uw vlucht vertraagd was tijdens uw vakantie. Heeft u een rechtsbijstandsverzekering? Dan kunt u via deze verzekering wellicht een compensatie ontvangen van de luchtvaartmaatschappij.”

Regels

Wist u dat de EU regels heeft opgesteld voor het geval luchtvaartmaatschappijen hun reizigers financieel moeten compenseren? Omdat het Europese regels zijn, geldt de compensatieregeling alleen voor vluchten die vertrekken vanaf een vliegveld binnen de Europese Unie of voor vluchten die aankomen in een EU-land en uitgevoerd worden door een Europese maatschappij.

Overmacht

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding, mag geen sprake zijn van overmacht. Slechte weersomstandigheden en stakingen van bijvoorbeeld luchtverkeersleiders zijn voorbeelden van overmacht. Een technisch mankement aan het vliegtuig is dat uitdrukkelijk niet!

Verder is hoger

Gelden de Europese regels voor uw vlucht en was er geen sprake van overmacht? Dan krijgt u een vergoeding als u drie uur of langer vertraging had. Hoe verder u vliegt, hoe hoger de compensatie wordt.

  • Vluchten tot 1.500 kilometer: 250 euro.
  • Vluchten van meer dan 1.500 kilometer binnen de EU: 400 euro.
  • Vluchten tussen de 1.500 en 3.500 kilometer buiten de EU:  400 euro.
  • Vluchten van meer dan 3.500 kilometer buiten de EU:  600 euro.

Vliegtuigmaatschappijen niet behulpzaam bij claim

Veel consumenten laten het geld van de claim liggen omdat de maatschappij niet automatisch klanten benaderd met het verschuldigde bedrag. U dient zich zelf te melden met uw claim bij de maatschappij waar u mee vloog.

Daarnaast proberen grote luchtvaartmaatschappijen zich regelmatig ten onrechte op overmacht te beroepen, om niet te hoeven betalen. Prijsvechters proberen onder hun verplichtingen uit te komen door de zaak te traineren. Het verweer dat ze voeren raakt vaak kant noch wal. Omdat ze de zaak zo soms maandenlang aanhouden en bereid zijn tot de rechter door te gaan, haken veel particulieren uiteindelijk toch af.

No cure no pay?

U kunt online veel claimbedrijven vinden die op basis van ‘no cure, no pay’ de claim voor u indienen. Deze bedrijven zijn relatief duur. Voor een succesvolle claim betaalt u zo’n 25% van uw vergoeding. Vloog u met vier personen naar New York, dan bent u in totaal € 600 kwijt aan het claimbureau. Heeft u een rechtsbijstandverzekering, dan hoeft u voor hun diensten uiteraard niets extra te betalen.

Als u een rechtsbijstandverzekering hebt, hoeft u zelf geen moeite te doen. U kunt met de gegevens van uw vlucht de claim via de verzekeraar indienen. Een rechtsbijstandverzekering hakt vaker met het bijltje en kent alle trucs die de luchtvaartmaatschappijen gebruiken.

Een goede rechtsbijstandsverzekering kan u dus veel gedoe en kosten uit handen nemen. Zoekt u een rechtshulpverzekering met een goede prijs-kwaliteitverhouding? Neem contact met onze medewerkers op via 0252 – 416850 of mail naar info@vdsd.nl.

 

Bron: wegwijs.nl