BuurtWhatsapp als wapen tegen woninginbraak

0
1819
Buurtwhatsapp
⏰ Leestijd: 2 minuten

Samen de buurt veiliger maken, contact houden met de buren en inbraken voorkomen. Dat doet u met een BuurtWhatsapp-groep. Doet u al mee? Of bent u beheerder? Zo’n app kan (zeker in de wintermaanden) helpen om inbrekers te slim af te zijn!

Buurtwhatsapp

Hoe start u een Whatsapp-groep?

In sommige gemeenten wordt u geholpen met het opzetten van een buurt-app. U vraagt dan bij de gemeente een flyer aan om bij uw buren te verspreiden. Maar u kunt natuurlijk ook gewoon zelf een aantal buren langs om hen te vertellen van de groep en te vragen of ze mee willen doen. U wordt dan de beheerder van de groep en voegt telefoonnummers van de anderen toe. Waarschijnlijk verspreidt het nieuws van de app zich snel en hoeft u dus niet iedereen persoonlijk uit te nodigen: de meeste mensen melden zich vanzelf. Zorg in ieder geval dat u met een redelijk aantal buren opstart. Dan is het succes het grootst.

Wintertijd: meer inbraken

De politie waarschuwt dat er in de winter vaker wordt ingebroken dan in de zomermaanden. Het is immers langer donker en daardoor kunnen inbrekers zich makkelijker aan het zicht onttrekken. Als bewoner met toegang tot de buurt-app, kunt u gemakkelijk en snel andere bewoners laten weten dat er een verdacht persoon is gesignaleerd.

Waar let u op?

Ziet u iemand bij huizen naar binnenkijken of in geparkeerde auto’s gluren? Ziet u iemand op straat rondhangen, weglopen en weer terugkomen? Het zou kunnen dat deze persoon een inbreker is. Bij twijfel belt u meteen 112. Daarna stuurt u een appje in de groep om anderen te alarmeren en te vragen om bijvoorbeeld signalementen, tijdstippen, et cetera. Zo heeft de politie snel beschikking over belangrijke informatie en kan de verdachte persoon sneller worden aangehouden.

Oplettendheid in de buurt in combinatie met het op tijd alarmeren van de politie, zorgt voor beduidend minder delicten. Oplettendheid loont!

 

Bronnen: lisse.nl, unity.nu, politie.nl