Veel vraagtekens door de Brexit

0
1317
Brexit
⏰ Leestijd: 3 minuten

De naderende (harde) Brexit roept bij veel mensen vragen op. We hebben wat zaken voor u op een rijtje gezet die vooral voor particulier verzekerden van belang kunnen zijn.
Heeft u zelf vragen? Aarzel niet en laat het ons weten via ons contactformulier of belt u met ons via het telefoonnummer (0252) 416850.

Verzekerd bij een Britse verzekeraar?

Een Britse verzekeraar die voor de Brexit-datum een vergunning had om binnen de EU verzekeringen te verkopen, moet ook na de Brexit zijn verplichtingen nakomen. De verzekering blijft ook na de Brexit geldig, conform de polisvoorwaarden (tot de vervaldatum). De verzekeraar is op grond van de verzekeringsovereenkomst verplicht eventuele schade te vergoeden of een pensioen- of levensverzekeringsuitkering te betalen. Na de vervaldatum van de polis, mag een Britse verzekeraar zonder vergunning in de Europese Unie (EU) niet opnieuw een verzekering afsluiten met een ingezetene van de EU. Hierover heeft de Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen (EIOPA) recent een verklaring afgegeven.

Ik ga met mijn eigen vervoermiddel (auto, caravan of camper) naar het VK (oversteek per boot vanuit Rotterdam, IJmuiden, België of in Frankrijk). Ik krijg een ongeluk, ben ik verzekerd?

Het VK is ook na de Brexit lid van het groene kaart-systeem. De WA-dekking is geldig in het VK. Neem wel voor de zekerheid de groene kaart (fysiek) mee, als bewijs van verzekering. Ook de casco-dekking van de verzekering blijft gewoon geldig in het VK.

Eind maart zou ik vertrekken voor een vakantie naar het VK. Gezien de grote onzekerheid over de Brexit wil ik mijn reis annuleren. Kan dat?

De Brexit is voor de meeste annuleringsverzekeringen geen reden om de reis te annuleren. Neem hierover vooraf contact met ons op!

Ik ga als passagier met de boot/vliegtuig/trein naar het VK. Door intensieve controles loopt deze vertraging op en moet ik extra kosten maken. Bij wie kan ik deze kosten claimen?

Het VK was al geen lid van Schengen, dus paspoortcontroles zijn niet nieuw. Wel kan het zijn dat er langere rijen staan, omdat de controles uitgebreider zijn of doordat er minder douanepersoneel beschikbaar is. Het advies is om extra vroeg aanwezig te zijn bij de paspoortcontrole. Mogelijk biedt je reisverzekering dekking voor de gemaakte extra kosten. Neem vooraf contact op als je twijfels hebt.

Ik bereik niet op tijd de boot. Deze vaart zonder mij weg. Waar kan ik de schade verhalen?

Afhankelijk van de oorzaak van het niet op tijd bereiken van de boot biedt jouw reisverzekering mogelijk dekking voor de schade. Neem vooraf contact op met ons.

Ik kom na 29 maart terug uit het VK en krijg te maken met vertraging. Wat als ik mijn boot, trein of vliegtuig mis? Worden de extra verblijfs- en overnachtingskosten door mijn verzekeraar vergoed?

Mogelijk dat je reisverzekering dekking biedt voor de gemaakte extra kosten. Neem vooraf contact op met ons hierover.

Is mijn zorgverzekering nog geldig in het VK na de Brexit?

Na de Brexit maakt het VK geen onderdeel meer uit van het European Health Insurance Card (EHIC)-systeem. Check daarom of de zorg- of reisverzekering dekking bieden in het VK. Nederlanders die niet in het Verenigd Koninkrijk wonen en naar het VK reizen kunnen hun Europese Zorgpas (EHIC) gebruiken tot 31 december 2020. Let op: de afspraken over rechten van burgers zijn nog niet definitief. Dit antwoord is gebaseerd op de afspraken over de rechten van burgers die in het akkoord over de Brexit staan. De Britse regering en de 27 EU-landen hebben ingestemd met dit akkoord. Nu moeten het Europees Parlement en het Britse parlement het akkoord nog goedkeuren. Daarna zijn de afspraken pas geldig.

Is mijn reisverzekering ook nog geldig als ik terugkeer naar de EU na de Brexit?

Als je door een gedekte gebeurtenis langer dan gepland in het buitenland moet verblijven, blijft je kortlopende reisverzekering gewoon van kracht. Neem vooraf contact op met ons.

Ga je binnenkort op vakantie naar het VK? Welke gevolgen heeft de Brexit voor jou als vakantieganger?

De ANWB helpt je aan antwoorden op vragen over het paspoort, rijbewijs etc.