Zorgen om accu’s

0
919
⏰ Leestijd: 2 minuten

Het aantal claims op de inboedel- en opstalverzekering is vorig jaar fors afgenomen. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek registreerde er in totaal 80.582. In 2017 was dat nog ruim 90 duizend. Volgens Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars, is de daling te danken aan de voorlichting die verzekeraars de afgelopen jaren hebben gegeven.

Verschillen per provincie

Uit de provincie Limburg kwamen vorig jaar de meeste brandclaims. Daar werden per duizend huishoudens 14 claims ingediend. Noord-Holland was de provincie met de minste beroepen op de verzekering: daar ontvingen verzekeraars 7 brandclaims per duizend huishoudens. De meeste claims zijn van kleine aard en kunnen door de klant en verzekeraar samen worden opgelost.

Zorgen over accu’s

Een daling in het aantal branden is natuurlijk goed nieuws, maar verschillende partijen maken zich wel zorgen over branden die veroorzaakt worden door oververhitte  accu’s en batterijen. Eén van deze partijen is Stichting Salvage. Deze stichting biedt namens verzekeraars eerste hulp aan gedupeerden van een grote brand. Zij kwamen vorig jaar honderd keer in actie naar aanleiding van een woningbrand die ontstaan was door een accu of batterij. In het jaar daarvoor was dat nog 72 keer.

Lithium-ionbatterijen

Ook Brandweer Nederland maakt zich zorgen. Zij zien steeds meer branden ontstaan door de zogenaamde lithium-ionbatterijen. Dit type batterij bevat veel meer energie dan een ‘gewone’ batterij. Deze extra sterkte batterijen zitten onder andere in elektrische fietsen, smartphones en tablets. Vorig jaar zijn er door elektrische fietsen 16 woningbranden ontstaan en door een opladende telefoon 14 branden. Ook hier moest Stichting Salvage hulp bieden.

Brandweer Nederland vraagt al enige tijd aandacht voor het veilig omgaan met accu’s en batterijen. In de infographic hebben zij de belangrijkste tips verzameld.

Bron: Brandweer Nederland.