Keyless entry blijkt gemakkelijk te kraken door inbrekers: zo beveilig je je auto

0
322
⏰ Leestijd: 2 minuten

In de nacht van zondag 14 op maandag 15 juni 2020 hebben auto-inbrekers in Beuningen voor tienduizenden euro’s schade aangericht. Op vier plekken sloegen ze toe en gingen ervandoor met navigatiesystemen, airbags en zelfs complete dashboards. Voorkomen is beter dan genezen, dus geven we je vier tips om je auto zo goed mogelijk te beveiligen tegen deze inbrekers.

Een uitgestippeld plan

De criminelen breken niet in bij de eerste de beste auto. Ze bereiden zich zorgvuldig voor. Bij een voorverkenning wordt in woonwijken gekeken waar de meest interessante auto’s staan. De locaties worden doorgegeven aan de organisatie, waarna professionele auto-inbrekers naar Nederland komen. Die hebben, na opleiding in eigen land, specifieke kennis over de vaak dure auto’s en weten hoe ze de onderdelen moeten stelen. Op de doorgekregen adressen halen zij met specialistische apparatuur onderdelen uit auto’s, tot soms complete dashboards aan toe.

Hoe beveilig je je auto tegen deze gespecialiseerde inbrekers?

  1. Wees alert

De daders zijn meestal ’s nachts actief. Vaak lopen ze dan met een rugzak op door een woonwijk. In die rugzak zit het apparaat waarmee ze het signaal van autosleutels opvangen. Zie je iemand ’s nachts met een rugzak door de wijk lopen en vertrouw je het niet, bel 112. ’s Avonds of ’s nachts mensen in je woonwijk in een auto die er niet thuishoort? Mogelijk zijn dit criminelen die een moment afwachten om toe te slaan. Bel als zoiets je opvalt ook met de politie.

De criminele bendes verblijven vaak in een tijdelijke woning, in een budgethotel of op een vakantiepark. De politie roept beheerders en bezoekers van zulke parken en hotels op om alert te zijn op groepjes Oost-Europese mannen die voor een korte periode een huisje huren.

  1. Neem contact op met de autodealer

“Autofabrikanten zijn druk bezig om auto’s zo veilig mogelijk te maken. Bij sommige automerken is er een nieuwe smartkey beschikbaar, die niet gehackt kan worden of is het mogelijk het keyless entry-systeem uit te laten schakelen. Vraag dit even bij je autodealer na”, adviseert Henk van Vliet, certificatiemanager bij keuringsinstantie voor autobeveiliging Kiwa SCM.

  1. Leg de autosleutel ver van de voordeur

Van een autosleutel die dichtbij de voordeur of de gevel van een huis ligt, is makkelijk het signaal op te vangen en te kopiëren. Van Vliet: “Let er daarom op dat de sleutel zeker 6 meter van de deur ligt en laat ook de reservesleutel niet slingeren.”

  1. Bewaar de sleutel in een beschermende doos

Een koektrommel of iets anders van metaal kan ervoor zorgen dat het signaal van de sleutel niet naar buiten kan. Er zijn tegenwoordig ook sleutelhoesjes te koop waarbij de binnenkant van metaalfolie is voorzien. Dat heeft hetzelfde effect als een metalen kooi ”, vertelt Bouwman, projectmanager bij Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). Van Vliet raadt aan om deze alternatieve opbergplekken altijd eerst goed te testen: “Ga met een koekblik of ander hoesje naar de auto en kijk of het er inderdaad voor zorgt dat hij niet opengaat. Blijf het eens in de zoveel tijd testen, want een klein scheurtje of kiertje kan er al voor zorgen dat het signaal naar buiten glipt.”