Achmea zet vrije contra-experts buitenspel

0
677
contra-experts
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Inboedel- en opstalverzekeraar Achmea keert vanaf 1 juli geen schade meer uit aan klanten die voor een second opinion gebruikmaken van contra-experts die niet zijn aangesloten bij het Nederlands Instituut van Register Experts (Nivre).

Volgens de ongebonden taxateurs zijn verzekerden de dupe, omdat volgens hen het Nivre niet onafhankelijk is, zo staat deze week in het AD te lezen.

Neutraal tegenonderzoek wordt onmogelijk

De vrije contra-experts waarschuwen particulieren en bedrijven voor lagere vergoedingen na brand, wateroverlast of andere schade als het tegenonderzoek waar een verzekerde wettelijk recht op heeft, alleen nog wordt gedaan door taxateurs met een Nivre-certificaat. De contra-branche wijst op de afspraak binnen het Nivre dat aangesloten schade-experts elkaars oordeel niet in twijfel mogen trekken. Een neutraal tegenonderzoek bij een schade is in zo’n geval onmogelijk, zegt contra-expert Jeroen Bolier van SchadeKing Nederland namens een aantal collega’s.

contra-experts

Nivre-keurmerk

Behalve Achmea sluiten ook de dochters Avéro, Centraal Beheer, FBTO en Interpolis taxateurs zonder certificaat definitief uit. De maatschappijen zijn van mening dat alle schade-experts, inclusief degenen die tegenonderzoek doen, goed opgeleid en van onbesproken gedrag moeten zijn. Alleen het Nivre-keurmerk geeft verzekerden de garantie dat er betrouwbare en bekwame taxateurs aan het werk zijn, schrijft de directie van Achmea in een waarschuwingsbrief aan de niet-aangesloten contra-experts.