Online aangifte doen tegen cybercrime nu mogelijk

0
763
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Het is vanaf nu mogelijk om op de website van de politie aangifte te doen tegen een cybermisdrijf. Op die manier hoopt de politie dat de aangiftebereidheid hoger wordt. 

Aangiftebereidheid verhogen

Volgens de politie is de aangiftebereidheid van internetmisdrijven namelijk lager dan bij andere soorten criminaliteit. Helpdeskfraude is de eerste vorm van internetcriminaliteit waar online aangifte van kan worden gedaan. Bij deze vorm van fraude doen criminelen zich voor als medewerkers van een softwarebedrijf, die zogenaamd willen helpen bij een computerprobleem. Op slinkse wijze maken ze geld naar zichzelf over. De politie wil in dat soort zaken zoveel mogelijk actuele informatie, die door mensen online kan worden doorgegeven.

Veel slachtoffers, weinig aangiftes

Dat het nodig is om de aangiftebereidheid te stimuleren, blijkt wel uit de cijfers. Het aantal aangiftes van cybercrime valt in het niet bij het aantal slachtoffers. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden in 2018 in totaal 1,2 miljoen mensen slachtoffer van een vorm van computercriminaliteit. In totaal stapte 4,8 procent van hen naar de politie. Daarvan gaat slechts 2,8 procent daadwerkelijk over tot aangifte.

Snelst groeiende misdaadvorm

Cybercrime is de snelst groeiende vorm van misdaad van de laatste jaren. Omdat ons leven zich meer en meer digitaal afspeelt, neemt ook de kans op online criminaliteit toe. Verlies van data en hacking zijn slechts een paar voorbeelden. Deze risico’s zijn vaak niet of maar deels gedekt onder traditionele verzekeringen. Wist je bijvoorbeeld dat per ongeluk een bestand met persoonsgegevens naar de verkeerde persoon e-mailen je onderneming al meer dan twee ton kan kosten? Bekijk het artikel dat wij eerder schreven voor meer informatie rondom het verzekeren tegen cybercrime.