2017: Het jaar van de overstap?

0
1654
⏰ Leestijd: 2 minuten

Gaat u dit jaar overstappen? De kans dat u “Ja” antwoordt is groot: uit onderzoek blijkt dat een record aantal Nederlanders in 2017 over wil stappen van zorgverzekering. Maar wat is nu doorslaggevend bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering? Waar baseren de meeste Nederlanders hun keuze op en hoe zit het eigenlijk met het vertrouwen in de verzekeringsmarkt?

Recordaantal overstappers

Ruim 1,5 miljoen Nederlanders zijn van plan om van zorgverzekering te veranderen. Afgelopen week kwam Zorgwijzer.nl met de uitkomsten van een onderzoek dat zij deden onder 2.200 respondenten. Dit zou een record aantal zijn, aanzien volgens dit onderzoek wel 8,9% over zou stappen. Dit aantal is meer dan in alle voorgaande jaren. Hoe komt dat?

Waarom overstappen?

Waarom willen er dit jaar zoveel mensen veranderen van zorgverzekering? Dat heeft met een aantal dingen te maken, volgens Zorgwijzer.nl. Allereerst heeft DSW aangekondigd dat de premie hoger wordt in 2017. Daarnaast is de verwachting dat er echt wat te kiezen valt dit jaar omdat de premie afhankelijk is van de reserves van de betreffende zorgverzekeraar. Dat kan voor grotere verschillen in premie bij de verschillende zorgverzekeraars gaan zorgen.

Doorslaggevend?

Uit een ander onderzoek dat onlangs door Motivaction in opdracht van het Verbond van Verzekeraars werd uitgevoerd, blijkt dat de prijs van de maandelijkse premie voor de consument doorslaggevend is. Maar liefst 72% van de ondervraagden gaf aan dat de prijs het belangrijkste is bij het kiezen van een zorgverzekering. Op de tweede en derde plaats staan de dekking (58%) en de duidelijkheid van de voorwaarden (52%).

Vertrouwen niet groot

Het vertrouwen in de verzekeraars is nog steeds niet groot. Maar 39% zegt er in meer of mindere mate vertrouwen in te hebben dat de verzekeraar het beste met hem of haar voor heeft, terwijl 29% dat vertrouwen totaal niet heeft en 30% het zo net nog niet weet. De verzekeringskaarten die sinds vorig jaar verplicht zijn bij verzekeringsproducten zijn volgens de ondervraagden wel te vertrouwen: 50% scoort de kaarten met een acht of hoger.

Bron: amweb.nl